Ved selskabssalg vurderes virksomheden som en helhed, da køber overtager både aktiver, passiver og forpligtelser gennem køb af aktier eller anparter.
Værdiansættelsen fokuserer på virksomhedens samlede økonomiske performance, fremtidige indtjeningspotentiale og risikoprofil. For at opnå en retvisende vurdering anvender vi en kombination af metoder, der belyser forskellige aspekter af virksomhedens værdi.
Nedenfor viser vi de mest anvendte værdiansættelsesmetoder ved selskabssalg, og hvordan de kan bruges i praksis.
DCF-metoden (Discounted Cash Flow) er en teoretisk veldokumenteret metode til værdiansættelse. Den anvendes især, når en virksomheds værdi blandt andet afhænger af dens fremtidige pengestrømme og potentialet for virksomheden strækker sig over en længere tidshorisont.
Metodens kendetegn:
Hvornår anvendes DCF-metoden?
Velegnet når der skal tages højde for et fremtidigt potentiale.
Når der forventes udsving i virksomhedens arbejdskapital over tid.
Fordel: Metoden tager højde for fremtidig vækst i indtjening og udvikling i arbejdskapital.
Udfordring: Den lange tidshorisont kan gøre det vanskeligt at forudsige ændringer i forudsætningerne, herunder vækstrate, diskonteringsrente og arbejdskapital.
EBITDA-multipelmetoden er en hurtig og praktisk metode, der anvendes til at vurdere virksomheder baseret på deres driftsindtjening før renter, skat, afskrivninger og amortisering (EBITDA).
Metodens kendetegn:
Hvornår anvendes EBITDA-multipel?
Fordel: Metoden giver en markedsbaseret vurdering, der muliggør sammenligning med andre virksomheder i samme branche og med samme størrelse.
Udfordring: Tager ikke højde for fremtidige vækstmuligheder eller evt. ændringer i arbejdskapitalen og derfor giver metoden ikke altid en retvisende vurdering, hvis arbejdskapitalen f.eks. er unormal høj i vurderingsåret.
P/E-multipelmetoden (Price/Earning) er en klassisk værdiansættelsesmetode, der beregner virksomhedens værdi som en multipel af dens nettoresultat.
Metodens kendetegn:
Hvornår anvendes P/E-multipel?
Fordel: En simpel og letforståelig metode.
Udfordring: Meget afhængig af markedsforhold og spekulationer.
Normalindtjeningsmetoden fokuserer på at finde en stabil og repræsentativ indtjening for virksomheden, der kan kapitaliseres for at bestemme dens værdi.
Metodens kendetegn:
Hvornår anvendes normalindtjeningsmetoden?
Fordel: Metoden sikrer en realistisk vurdering, når den fremtidige indtjening er baseret på en moderat fremskrivning af historiske resultater.
Udfordring: Tager ikke højde for vækstpotentiale eller eksterne markedsforhold.
I praksis kombineres ofte flere værdiansættelsesmetoder, da de hver især belyser forskellige aspekter af virksomhedens værdi. Ved at anvende flere metoder opnår vi en mere nuanceret og retvisende vurdering, der både tager højde for virksomhedens historiske resultater og fremtidige potentiale.
En køber vil typisk fokusere på metoder som DCF-metoden, EBITDA-multipler og markedsbaserede værdiansættelser for at vurdere virksomhedens fremtidige afkast og risikoprofil. En sælger vil derimod ofte lægge vægt på normalindtjeningsmetoden for at sikre en vurdering, der afspejler virksomhedens stabile drift og indtjeningsevne.
Når vi værdiansætter virksomheder, anvender og sammenligner vi også minimum to metoder for at sikre et solidt og balanceret grundlag.
Denne tilgang sikrer en helhedsorienteret vurdering, der understøtter en retvisende og velunderbygget værdiansættelse – uanset virksomhedens størrelse og kompleksitet.
Notifikationer